Πως βιώνουμε το άγχος;
Το Άγχος είναι μια διάχυτη, δυσάρεστη και ακαθόριστη κατάσταση διαρκούς φόρτισης και υπερέντασης. Σαν αποτέλεσμα, όταν μας καταβάλει, τότε υπάρχει το αίσθημα ανησυχίας χωρίς να μπορούμε να ηρεμήσουμε. Αυτή η ανησυχία μας κρατά σε μια συνεχή εγρήγορση χωρίς να μπορούμε να ηρεμήσουμε ή να εξετάσουμε τα γεγονότα με τη λογική.
Μαζί με το αίσθημα ανησυχίας, το σώμα αντιδρά με διάφορα συμπτώματα και τότε ο φόβος κυριεύει και το κάνει ακόμα χειρότερο. Σαν αποτέλεσμα κλιμακώνεται ακόμη περισσότερο σε μια έντονη αίσθηση δυσφορίας ως και τον πανικό. Σίγουρα είναι διαφορετικό για τον κάθε ένα από εμάς γιατί δεν ζούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο.
Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους είναι αυτά που μας τρομάζουν συνήθως πιο πολύ. Νομίζουμε ότι κινδυνεύει η σωματική μας υγεία και ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Αυτή η ανησυχία προκαλεί περισσότερο άγχος και αυτό με τη σειρά του φέρνει περισσότερα σωματικά συμπτώματα. Μπαίνουμε δηλαδή σ’ ένα φαύλο κύκλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το στρες, σε κανονικά επίπεδα, είναι ένας υγιής έμφυτος μηχανισμός. Αυτός ο μηχανισμός είναι η ασφάλεια μας ο οποίος ενισχύει και επισπεύδει τις αντιδράσεις του σώματος σε στιγμές κινδύνου.
Το στρες αρχίζει να αποτελεί πρόβλημα όταν συναντάται σε υψηλά επίπεδα και για μεγάλες χρονικές περιόδους, όπου οι επιπτώσεις του στην ψυχολογική και οργανική μας υγεία είναι τεράστιες.
Πότε το Άγχος θεωρείτε μη φυσιολογικό;
- Αισθάνεστε ότι είστε διαρκώς “στην πρίζα” και δεν μπορείτε να χαλαρώσετε
- Νιώθετε ότι είστε σε ένταση ακόμη και όταν κάθεστε
- Έχετε χάσει την αίσθηση του χιούμορ και δεν μπορείτε να αποδώσετε σε δραστηριότητες που προηγουμένως δεν δημιουργούσαν πρόβλημα
- Κάνετε συχνά αρνητικές σκέψεις
- Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και ο ύπνος σας είναι ταραγμένος
- Το άγχος της καθημερινότητας καταλαμβάνει το σώμα και την ψυχή σας
- Όλα μοιάζουν πιο περίπλοκα και η ζωή γίνεται ξαφνικά βαρετή και κουραστική
Τα σωματικά συμπτώματα, που συνήθως συνοδεύουν το άγχος είναι:
- Πονοκέφαλοι, καθώς και πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος.
- Ενοχλήσεις στο πεπτικό σύστημα, όπως φούσκωμα
- Διάρροια ή συχνή ανάγκη για ούρηση
- Ταχυπαλμίες
- Διαρκείς αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης
- Δύσπνοια
- Αναγούλα ή ναυτία
- Αίσθημα ανασφάλειας , ρίγους ή τρέμουλου
- Ζαλάδα
- Ξηροστομία
- Εφίδρωση
- Μειωμένη συγκέντρωση
- Μυϊκοί πόνοι
- Ευερεθιστότητα, περιλαμβάνοντας εκρήξεις θυμού
- Σεξουαλικά προβλήματα
- Δυσκολία στον ύπνο
Μπορεί ακόμη να εξελιχθούν σε:
- Κρίσεις πανικού
- Αγοραφοβία (φόβος να βρεθείτε σε κλειστούς χώρους ή σε χώρους με κόσμο και προτιμάτε να μένετε σπίτι)
- Έμμονες σκέψεις
Πως μπορεί η υπνοθεραπεία να βοηθήσει
Μέσω της υπνοθεραπείας στόχος μας είναι να επαναφέρουμε την ηρεμία αλλάζοντας τον τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων. Ο βασικός λόγος που προκαλείται η ανησυχία είναι η εντύπωση του υποσυνείδητου μυαλού ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο ή κίνδυνο. Σε αυτή τη κατάσταση, το μυαλό δημιουργεί τα διάφορα σωματικά συμπτώματα για να μας “προστατέψει”.
Μέσω της υπνοθεραπείας η αλλαγή αλλάζουμε αυτές τις εντυπώσεις στο υποσυνείδητο μυαλό και μαθαίνει να διαχειρίζεται καταστάσεις με ηρεμία και αισιοδοξία.
Σχετικά με μένα: Βάσω Παναγή
Γεια σας, είμαι η Βάσω Παναγή, ειδικευμένη στην Κλινική Υπνοθεραπεία και νευρο-γλωσσικό προγραμματισμό. Μπορώ να βοηθήσω τον κάθε ένα να ξεπεράσει φοβίες, άγχος, στρες, και τις κρίσεις πανικού έτσι που να ζήσεις μια ζωή ήρεμη και γαλήνια.