Οι θετικές σκέψεις δεν είναι κάτι που υποστηρίζεται από το περιβάλλον μας και ούτε κάτι που κάποιος κτίζει χωρίς προσπάθεια. Χρειάζεται εξάσκηση, να το κάνετε ξανά και ξανά για να γίνει τόσο δυνατό όσο αυτό της άρνησης.
Η αρνητικότητα είναι ένα ισχυρό σημείο ρύθμισης, άρα για να αναπτύξετε θετικότητα χρειάζεται εξάσκηση. Μια εξάσκηση που θα διώξει το άγχος. Σκεφτείτε τις αυτόματες σας αντιδράσεις σαν αυλάκια χιλιοπερπατημένα στο νευρικό σας σύστημα. Για να χαράξετε όμως ένα νέο μονοπάτι χρειάζεται εξάσκηση.
Οι αυτόματες αρνητικές σκέψεις που έρχονται αυτόματα στο μυαλό είναι μια από τις κύριες αιτίες του άγχους. Το θέμα είναι πώς τις σταματούμε. Το να προσπαθήσουμε να μην σκεφτούμε κάτι, είναι σαν να προσπαθούμε να πάρουμε ένα παιγνίδι από ένα παιδί που το κρατά σφικτά και κλαίει ασταμάτητα. Άρα, ο τρόπος δεν είναι να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τις αρνητικές σκέψεις. Ο τρόπος είναι όπως αυτός που θα λειτουργούσαμε όταν θέλουμε να πάρουμε το παιγνίδι από αυτό το παιδί. Θα δώσουμε στο μυαλό μας μιαν άλλη επιλογή, θα του δώσουμε μια θετική σκέψη.
Εξασκώ το μυαλό σε θετικές σκέψεις
Σε έρευνες που έγιναν, αποδείχθηκε ότι χρειαζόμαστε 3 θετικές σκέψεις για να εξισορροπήσουμε 1 αρνητική. Όταν μπορέσουμε να υπερβούμε την αναλογία 3:1 τότε είμαστε στο δρόμο της ηρεμίας, ευτυχίας, παραγωγικότητας και αποδοτικότητας.
Η θετικότητα είναι σαν ένας μυς που χρειάζεται εξάσκηση για να ενδυναμωθεί. Η διαδικασία είναι απλή αλλά χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση.
Θετικές σκέψεις, κάποια παραδείγματα:
Εντοπίστε τους τομείς που έρχονται περισσότερο οι αρνητικές σκέψεις
Αν θέλετε να γίνεται πιο θετικός και να σκέφτεστε θετικά, πρώτα εντοπίστε τους τομείς της ζωής για τους οποίους συχνά κάνετε αρνητικές σκέψεις. Αυτό μπορεί να είναι η εργασία σας, η καθημερινότητα σας ή η σχέση σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με το να εστιαστείτε σε ένα τομέα για να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις με θετικότητα.
Έλεγξε τον εαυτό σου.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, σταματήστε για λίγο αυτό που κάνετε και αξιολογήστε τις σκέψεις σας. Αν βρείτε ότι κάνετε κυρίως αρνητικές σκέψεις, τότε προσπαθήστε να βρείτε ένα τρόπο να βάλετε μια θετική σπίθα.
Εξασκηθείτε με θετικές αυτό-υποβολές.
Ξεκίνα με τον απλό κανόνα: “Mην πεις τίποτα στον εαυτό σου που δεν θα έλεγες σε έναν άλλο”. Να είστε ευγενικοί και να ενθαρρύνεται τον εαυτό σας. Αντικαταστείτε τις αρνητικές σκέψεις με δηλώσεις που σας ενδυναμώνουν.
Κάνω τις αρνητικές σε θετικές σκέψεις
Κάποια παραδείγματα του αρνητικού διαλόγου που κάνουμε με τον εαυτό μας και πως θα τα αντιστρέψετε εφαρμόσετε μια θετική σκέψη είναι :
Είναι πολύ πολύπλοκο -> θα το κοιτάξω από μια διαφορετική γωνιά
Δεν το έχω κάνει ξανά -> είναι μια ευκαιρία για να μάθω κάτι νέο
Είμαι τεμπέλα γι’ αυτό δεν το έκανα -> δεν το έβαλα στο πρόγραμμα μου, αλλά θα επανεξετάσω τις προτεραιότητες μου
Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει -> μπορώ να δοκιμάσω να το κάνω
Κανείς δεν με σκέφτηκε να με πάρε -> ας πάρω εγώ
Δεν θα βοηθήσει σε τίποτα -> θα δοκιμάσω
Αν παραμένουν οι αρνητικές σκέψεις, τότε μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ένα ειδικό…